Det sker i

Silkeborg

Torvet i Silkeborg er byens hjerte. Her blandes det pulserende shoppingliv med de mange restauranter og caféer – smukt omkrandset af det gamle rådhus mod vest og Silkeborgs smukke lutheranske kirke mod øst. Torvet undergik en gennemgribende renovering, der stod færdig i 2017.

Silkeborgs historiske knudepunkt

Torvet i Silkeborg har været centrum for meget af byens historie. Det gamle rådhus fra 1857, tegnet af den lokale Hans Christian Zeltner, står stadig i gammel historisk stil. Den flotte bygning huser nu en B&O forretning, samt Café Drewsens, men det er stadig muligt at se de gamle sale på første salen.

Under anden verdenskrig ændrere torvets udseende sig også. Silkeborg husede tyskernes hovedkvarter fra 1942 og under deres besøg blev den store håndværkerforening på torvet saboteret og ødelagt. Herudover blev der etableret beskyttelsesrum under torvet, der senere blev lavet om til offentlige toiletter.

Op gennem 50’erne var torvet Silkeborgs trafikknudepunkt. Præget af gennemkørende bil- og bustrafik var torvet langt fra det rolige samlingssted, der kendetegner byens hjerte i dag. Først fra 1970’erne blev der etableret gågader, hvor torvet igen tilhørte fodgængerne. I 60’erne etablerede Dansk Supermarked sig på torvet i Dansk Automobil Byggeris lokaler og pressede for alvor de lokale kolonialkøbmænd i byen.

I 2015 påbegyndte det omfattende renoveringsarbejde af torvet, der får det til at fremstå, som vi kender det i dag. Under torvet blev der bygget p-hus og der blev lagt ny belægning, som blandt andet inddrog bysbarnet Asger Jorns fantasifulde univers. Det nye Torvet i Silkeborg blev indviet i 2017 med en folkefest i byens nye hjerterum.

Silkeborg bugner af oplevelser: