Det sker i

Silkeborg

Af Kristian Arnth, bragt på dgi.dk den 25. januar 2022

Hele Sjørslev-Demstrup trak i træningstøjet og løbeskoene, da byerne sidste år deltog i og vandt Lokaldysten. Der var bred lokal opbakning til arrangementet, og det har styrket fællesskabsfølelsen.

”Man bliver så glad, når man ser folk stimle sammen og bakke op om noget.”

Karina Lavrsen havde rigelig grund til at smile, da hun i august sidste år var tovholder for Lokaldysten i Sjørslev-Demstrup.

En konkurrence, hvor fire lokalsamfund kæmpede om titlen som det mest aktive i Silkeborg Kommune. Sjørslev-Demstrup afholdt Lokaldysten i forbindelse med sommerfesten, hvor hele byen stimlede sammen og gik, løb og cyklede i alt 1.578 kilometer på bare to timer.

Sejren indkasserede byen 5.000 kroner, men den største præmie kan ikke måles i kroner og øre.

”Når vi mødes andre steder, så taler folk stadigvæk om den dag. Det giver en stolthedsfølelse ude ved os, at vi kan noget sammen. Når alle har bakket op om noget, giver det virkelig en fællesskabsfølelse. Jeg er sikker på, at der allerede nu sidder folk og glæder sig til, at det bliver sommer,” siger Karina Lavrsen.

Bred lokal opbakning

Lokaldysten blev afviklet for første gang i Silkeborg Kommune i 2021 i et samarbejde mellem lokale idrætsforeninger, DGI Midtjylland, kommunen og Bevæg dig for livet. Karina Lavrsen og andre frivillige i Sjørslev-Demstrup lagde et stort arbejde i at fortælle om arrangementet og omdelte flyers til alle husstande.

Det var vigtigt, at alle fik buddet om at være med. Og det resulterede i, at store som små, børnefamilier med barnevogne, gangbesværede, folk i kørestol og cyklister på alle niveauer var med, fortæller hun.

”Det var bare alt i alt en helt fantastisk aften. Jeg synes, vi smilte, lige fra vi gik i gang, til vi sluttede. Jeg oplevede simpelthen en mangfoldighed. Der kom så mange folk og tilkendegav, at de var glade for, at vi havde stablet det her arrangement på benene, og at der var noget, de kunne være en del af og bakke op om.”

Er med igen i 2022

Succesen med Lokaldysten har resulteret i, at der er blevet oprettet et gå-fællesskab på Facebook, hvor alle kan arrangere og deltage i gåture helt uforpligtende. Karina Lavrsen og de andre bagmænd overvejer nu også, om arrangementet skal være en årligt tilbagevendende begivenhed, der samler borgerne.

I første omgang gælder det med sikkerhed Lokaldysten i 2022.

”Det er jeg sikker på, at lokalbefolkningen vil bakke op om,” siger Karina Lavrsen og opfordrer andre lokalsamfund til at tage kampen op:

”Det kræver ikke mange timers arbejde, og vi blev støttet rigtig godt af Silkeborg Kommune og DGI. Det er virkelig godt givet ud.”

Der er infomøde om Lokaldysten 2022 i Silkeborg Kommune den 7. februar ved DGI Midtjyllands kontor.

Lokaldysten

Lokaldysten handler om, at beboerne i de deltagende lokalområder dyster mod hinanden om at tilbagelægge flest kilometer pr. indbygger i løbet af to timer – på cykel, til fods eller løbende. Arrangementet foregår i jeres lokalområde i sommerhalvåret.

Alle lokalområder i Silkeborg Kommune over 200 indbyggere og under 3.000 indbyggere kan deltage. Hvis I er en by under 200 indbyggere, kan I gå sammen med en anden nærliggende by og deltage sammen. I 2021 deltog Sjørslev-Demstrup, Bryrup, Voel og Landsbyklyngen Silkeborg Nord.

Hør mere om Lokaldysten på det uforpligtende infomøde den 7. februar ved DGI Midtjyllands kontor på Glarmestervej 18A i Silkeborg.

Kontakt Bevæg dig for livet-konsulent i Silkeborg Kommune Lars Kjær Johansen på 20452215 ved spørgsmål.