Det sker i

Silkeborg

Hjejlen tøffer langsomt ind mod kajen, mens kajakroerne venter på at kunne sejle forbi og videre ud på Silkeborg Søerne. På havnefronten er der kø ved Sluse- og Hjejlekiosken. Havnen i Silkeborg er en livsnerve og et samlingssted, der forbinder byen med vandet.

Havnen i Silkeborg er et naturligt midtpunkt for den driftige udvikling, som Silkeborg har gennemgået i sin relativt korte historie. Mod nord ligger den gamle Papirfabrik, hvor byens historie starter, foran Langebro, der fortsat er en vigtig trafikåre til blandt andet Aarhus.

Nedenfor de træbeklædte skråninger rejser Havnekioskens stolte teglrygge sig og inviterer folk på is, udflugt og eventyr. Her ligger verdens ældste kulfyrede hjuldamper, Hjejlen, nemlig til kaj, og det har den gjort siden 1861.

Fra papir- til underholdningsindustri

I 1900-tallet blev papiret til de danske pengesedler produceret her i Silkeborg – på Papirfabrikken ved havnebassinet. Da fabrikken lukkede ved årtusindskiftet, var det ikke blot en ny anvendelse af den store fabriksgrund, der var på tegnebrættet, men også en helt ny identitet for området omkring havnen i Silkeborg.

Her faldt valget på kultur- og underholdningsindustrien, og et stort og moderne Musik- og Teaterhus så dagens lys ved hjælp af lokale foreningskræfter med kommunen i spidsen.

I dag er Jysk Musikteater en veldrevet institution med mange tusinder af gæster årligt samt egne sceneproduktioner på programmet.

Silkeborg bugner af oplevelser: