Byjubilæum: Silkeborg by 175 år
Byjubilæum: Silkeborg by 175 år. Den 7. januar 2021 er det 175 år siden, at Silkeborg by blev grundlagt ved en kongelig resolution.
Det fejrer Silkeborg Kommune med et jubilæums program, der løber over hele jubilæumsåret med både store og små events.
PROGRAM FOR BYJUBILÆET
Jubilæumsturen er en lydvandring som fører dig forbi nogle af de historiske steder i Silkeborg, der havde betydning da byen blev grundlagt ved kongelig resolution i 1846.
Glæd dig til en stemningsfuld eftermiddag og aften i Silkeborg, hvor vi sætter lys på en række af de bygninger og steder, der spiller en særlig rolle i Silkeborg bys historie. Vi sætter også lys på vores egen tid, når Silkeborg Rådhus oplyses af projektører.
PODCAST OM SILKEBORGS HISTORIE
I forbindelse med byjubilæet har Museum Silkeborg allieret sig med de to populære lokalradio-værter Bo og Søren, der sammen med museumsinspektør Keld Dalsgaard Larsen fortæller Silkeborgs historie i en ny podcast serie.
Tårnhøje skulpturer, spændende historiefortællinger, naturskønne oplevelser, musikalske udfordringer og et særligt kig bag teatertæppet. Det er blot nogle af de oplevelser som venter, når Silkeborg Kommune og kulturinstitutionerne byder indenfor til Børnenes Kulturdag den 21. marts 2021.
I disse tider har vi brug for noget at samles om, og her kan kunsten spille en væsentlig rolle. Kunsten kan vække undren, nysgerrighed, beundring – og give os et fællesskab. Kunsten i det offentlige rum kan ses af alle – og det er blandt andet dét Gadekunst Festivalen handler om.
Museum Jorn præsenterer en udstilling med den catalanske maler Joan Miró og Asger Jorn.
Joan Miró var en inspirationskilde for Jorn, og begge kunstnere dyrkede ønsket om at engagere den brede befolkning i den moderne kunst.
Borgmester Steen Vindum og hans tre forgængere i borgmesterhvervet Jørn Würtz, Jens Erik Jørgensen og Hanne Bæk Olsen mødes til historisk træf på Kedelhuset for at tale om tiden som borgmester i Silkeborg med fortællinger og anekdoter fra borgmesterstolen og tiden i byrådssalen.
Vi lancerer et helt nyt folkeligt motionsløb, der tager dig med gennem hjertet af Silkeborg – Danmarks Outdoor Hovedstad.
Flere forskellige ruter tager dig igennem midten af Silkeborg by og de skønne naturområder tæt på byen.
OUTDOORDAGE I SILKEBORG
Glæd dig, når Outdoordage i Silkeborg fylder hele Søhøjlandet med sjove outdoor-aktiviteter, et stort streetfood marked, gadeidræt, koncerter, store mesterskaber, en cykelfestival, kapsejlads på Gudenåen og meget mere.
Sammen skal vi prøve, smage og mærke vores Outdoorhovedstad.
SOMMEREN FORTSÆTTER I SILKEBORG
Mærk hvordan sommeren fortsætter i Silkeborg med følelsen af ferie og gode oplevelser. I anledning af Silkeborg bys 175 jubilæum pynter vi midtbyen op med bannere og udsmykning i håndgjort papir fra Papirmuseet.
Der bliver god stemning i gaderne med musik, trylleri, teater og dans fra slutningen af august og hele september. På Torvet kan du fordøje indtrykkene i strandliggestolene ved springvandet.
DREWSEN – PAPIRBYEN VED HIMMELBJERGET
Glæd dig til en stor og gribende fortælling om de farverige personligheder, der stod bag Silkeborgs opståen for 175 år siden. Pionerbyen der opstår ud af ingenting i ‘det mørke Jylland’ – bliver i den nyskrevne musical et billede på et Danmark der forvandles og danner samtidig ramme om en opsigtsvækkende broderrivalisering og et intenst kærlighedsdrama.
Silkeborgs 175-års byjubilæum bliver markeret for eftertiden. 128 børn fra Gødvadskolens 4.-6. klasser har nemlig plantet 175 træer i det grønne område bag skolen. Det sidste af de 175 træer blev plantet fredag 29. oktober, hvor børnene, sammen med borgmester Steen Vindum, indviede den nye skov. Her blev der også sat et 175-års-skilt i jorden, så man i fremtiden kan se, hvorfor skoven er blevet plantet.
I samarbejde med Museum Silkeborg pyntes fire tidstypiske juletræer fra de seneste 175 år. Du kan finde juletræer med pynt fra 1848: Højt fra træets grønne top, 1890: Klunketid, 1936: Matador, 2020: Upcyckling.
Juletræerne bliver udstillet i et butiksvindue i Silkeborg by.
LUCIAOPTOG
Søndag den 12. december er der Luciaoptog i Silkeborgs gader.
På Torvet i Silkeborg er der fælles afslutning med masser af julestemning og fællessang, hvor lærere og elever fra Den Kreative Skole synge for.
Kom og se lyset blive båret frem.
Forbehold for ændringer, herunder grundet coronarestriktioner.
Silkeborgs bys historie på ét minut
Lige siden oldtiden har der boet mennesker på Silkeborgegnen. Stedet Silkeborg har eksisteret siden middelalderen. Først som en borg i urolige tider for adel og bisper, siden som et yndet jagtslot for skiftende danske konger.
Slottet blev lagt i ruiner under svenskekrigene, og resterne blev brugt til at bygge Silkeborg Hovedgård, i dag Silkeborg Museum. Det var dog først, da fabrikanten Michael Drewsen ankom med sine håndværkere i 1844 og byggede en papirfabrik ved Gudenåen, at Silkeborg for alvor begyndte at vokse og blev en by for arbejdere, håndværkere, handlende og borgere.
Kong Christian 8. nedsatte en kommission, som skulle planlægge den nye by, og major Schlegel tegnede udkastet til en byplan, der bestod af 31 byggegrunde samlet omkring et torv med en kirke og et rådhus. Silkeborg er således en planlagt by, som blev grundlagt 7. januar 1846 som en handelsplads ved kongelig resolution.
Fra 149 indbyggere i 1845 er Silkeborg by i dag vokset til at være Danmarks 13. største by med ca. 47.000 indbyggere.
Fakta: Udvalgte milepæle i Silkeborg bys historie
1385 Borgen Silkeborg anlægges, senere Silkeborg Slot
1845 Silkeborg Papirfabrik begynder produktion
1846 Silkeborg by grundlægges som handelsplads ved kongelig resolution
1855 Første borgmester og byråd
1857 Silkeborgs første rådhus bygges på Torvet
1857 Silkeborg Avis udkommer (Midtjyllands Avis)
1861 Hjejlen indvies med deltagelse af Frederik VII og Grevinde Danner
1871 Jernbanen Skanderborg-Silkeborg åbner
1877 Silkeborg Kirke på Torvet indvies
1882 Th. Langs Skoler grundlægges
1883 Silkeborg Bad åbner, 100 år som kurby begynder
1886 Silkeborg Seminarium åbner, Silkeborg bliver kendt skoleby
1899 Første ildfestregatta i Silkeborg
1900 Silkeborg bliver købstad
1902 Silkeborg Sygehus åbner
1907 Th. Langs Skole opretter gymnasium
1920 Første folkevalgte borgmester
1921 Ting-, politi- og arresthuset på Christian 8.s Vej åbner
1941 Alderslyst, Lysbro og Søholt bliver en del af Silkeborg by
1943 Silkeborg er tysk militært hovedkvarter i Danmark
1950 Tollundmanden bliver fundet
1954 Silkeborg Museum åbner
1960 Ringvejen åbner som Danmarks længste omfartsvej
1962 Første lyskryds (Østergadekrydset)
1960 Silkeborghus, Silkeborgs første højhus
1961 Silkeborg Kunstmuseum åbner på Hostrupsgade
1966 Første Riverboat Jazzfestival
1967 Jyske Bank dannes af fire lokale banker
1968 Årets by i Danmark
1970 Kommunesammenlægning: Balle, Funder, Gødvad, Kragelund, Lemming, Linå, Sejling-Sinding, Serup og Virklund lægges sammen med Silkeborg Købstad
1971 Gågaderne indvies
1975 Nyt rådhus ved Silkeborg Langsø
1982 Silkeborg Kunstmuseum indvies (Museum Jorn)
1994 SIF bliver danmarksmestre i fodbold
2000 Silkeborg Papirfabrik lukker
2004 Papirfabrikken genåbner som ny bydel
2004 JYSK Musikteater åbner
2007 Kommunesammenlægning: Gjern, Kjellerup, Silkeborg og Them går sammen.
2016 Silkeborgmotorvejen indvies
2017 Nyt Jorn-inspireret Silkeborg Torv med p-kælder indvies
2017 Jysk Park, Silkeborgs nyt stadion ved motorvejen indvies
2017 Campus Bindslevs Plads indvies
2019 Stor arkitektkonkurrence for udvikling af søfronten og havneområdet
2020 Papirtårnet, højhuset på Papirfabrikken står færdig
2021 Ny bydel på Søtorvet skyder op