Det sker i

Silkeborg

Østre Søbad og Trækstien kender de fleste, men har du for eksempel hørt om de smukke udsigter ved Them Bavnehøj eller røserne ved Hjortsballe? Søhøjlandet gemmer på mange skjulte skatte, der alle venter lige rundt om hjørnet.


Them Bavnehøj


Them Bavnehøj ligger på et stort, højtliggende plateau omgivet af flot natur. Ved udsigtspunktet er der et lille tårn, hvorfra udsigten over Søhøjlandets skove og søer er endnu mere storslået. Med sine 153 meter er bavnehøjen det 6. højeste punkt i Danmark. Tilbage i tiden blev det brugt som signalhøj. Hvis fjenden nærmede sig, var bål på bavnehøjene et signal til folket om at få hæren samlet til landets forsvar.

Find vej: Fra Sepstrupvej mellem Them og Asklev følges skiltningen mod ’Udsigtspunkt Bavnehøj’ – indtast GPS-koordinaterne; 56.0833, 9.5008.

Salten Profilet


Fra toppen af profilet har du ikke kun en god udsigt, du fornemmer også de geologiske kræfter, der har været på spil i udformningen af landskabet. Det er en geologisk formation, som giver et unikt indblik i fortiden. Profilet er 35 meter højt med en åben skræntprofil, hvor jorden stadig skrider og viser nye lag.

Find vej: Fra Tømmerbyvej mellem Them og Katrinedal følges Engetvedvej til p-pladsen, hvor den asfalterede del af Engetved stopper. GPS-koordinater for p-pladsen er; 56.05837, 9.54907. Herfra er der ca. 900 meter at gå til Profilet. GPS-koordinater for Salten Profilet; 56.06339, 9.55522.

Røserne ved Hjortsballe og Gavlbankerne


I en lysning ved Hjortsballe ligger en række velbevarede og fredede jernaldermarker med små høje – også kaldet stenrøser, hvor bønderne har samlet de sten, der lå spredt på marken. Området byder på et flot kuperet landskab og smukke udsigter. Ved røserne i og hedeområdet Gavlbanker nært ved, kan man finde mange sjældne arter. Området plejes med græssende dyr, men der er adgang via låger i hegnet.

Find vej: Fra Sepstrupvej mellem Them og Asklev følges skiltningen mod ’Røser ved Hjortsballe’ – indtast GPS-koordinaterne for p-plads 56.09811, 9.4999 – GPS-koordinater for Røserne er ca.: 56.0989, 9.4972.

Gødvad Mælkevej


Tæt ved Gødvad ligger et 12 hektar stort naturområde med høj biodiversitet. Området, der er en mosaik af enge, tørre bakker og vældkær, ejes af kommunen, som plejer arealet med græssende dyr. Her kan du opleve et mylder af sommerfugle, eller du kan gå på jagt efter kær-trehage planten. Der er adgang til området via låger i hegnet, både fra Trækstien og fra nord via Oslovej og Gødvad Bygade.

Find vej: Kommer du i bil, anbefales parkering på p-pladsen ved Silkeborg Gymnasium (Oslovej 10, 8600 Silkeborg). Herfra er der ca. 400 meter at gå via sti til Gødvad Bygade og Gødvad Åblik – indtast GPS-koordinaterne; 56.18364, 9.60571. Der er også adgang til fods fra Trækstien langs Gudenåen, her følges stien mod Gødvad mellem Silkeborg Ringvej og Resenbro – indtast GPS-koordinaterne; 56.17757, 9.60881.

Bøgelund Banke


Her finder du et flot kuperet landskab med den måske bedste udsigt over ådalen. Stien går et kort stykke gennem skov, hvorefter du kommer ud på det store hedeområde. Vi foreslår, at du går op på toppen og nyder udsigten. I området findes en lang række af hedens typiske arter, som fx tyttebær og klokkelyng, du kan gå på jagt efter. Området er privatejet og plejes med græssende dyr, men der er adgang via låger i hegnet.

Find vej: Der er adgang til Bøgelund Banke både fra Ansøvej nord for Vrads og via banestien mellem Silkeborg og Bryrup. Det anbefales at parkere ved Vrads Station (Lystrupmindevej 15, 8654 Bryrup), hvorfra der er ca. 600 meter at gå til stien, der fører ind på heden. Indtast GPS-koordinater på banestien; 56.04561, 9.46967.

Aboretet


Et arboret er en samling af træer og buske, der er anlagt med henblik på forskning og formidling. Tag på jordomrejse i arboretet i Silkeborg, hvor I kan gå på opdagelse blandt Nordamerikas, Europas og Asiens træer og planter.

Find vej: Turen foregår på stier i det smukke område ved Brassø og Remstrup Å og kan nemt kombineres med et besøg på AQUA Akvarium & Dyrepark, som ligger lige bag arboretet.