Papirmuseet er et levende værksted, hvor der fortælles om Papirfabrikken og papirets historie samt Silkeborgs opståen. Det var blandt andet her, at man i 1900-tallet fremstillede papiret til de danske pengesedler.
Papirmuseet er et levende museum med en produktion af håndgjort papir. I museets eksperimentarium kan museumsgæsterne selv opleve at ‘øse’ et ark med hjælp fra papirmagerne.
På museet finder du historiske udstillinger om Silkeborg Papirfarik, og dansk papirindustri i det hele taget, samt museets biograf.
Levende papirhåndværk i den gamle øsebøtte
Papirmuseet er et levende museum – et produktionssted for håndgjort papir. Museet har til huse i de gamle produktionslokaler for fremstilling af håndgjort papir kaldet Bøtten.
Maskiner og produktionsudstyr står originalt i lokalerne, og bruges stadig af museets papirmagere. På den måde er papirmuseet helt enestående, især da selve papirmagerhåndværket også er helt intakt og nye papirmagere står i lære.
Museet rummer endvidere en anseligt bibliotek omfattende papirhistorie og papirteknik.
Corona breve, Særudstilling på Papirmuseet fra 13. juni
Elsebeth Tank er blevet inspireret af Corona-krisen til en serie af papirklip i sort papir. Elsebeth Tank kalder sig selv autodidakt kunstner og kulturel entreprenør, og serien kalder hun Corona breve.
Med glimt i øjet formidler Elsebeth Tank situationer fra børn og voksnes hverdag under Corona-krisen.Hvert papirklip er et tableau, der tager afsæt i nye ord og begivenheder, fra et højst usædvanligt forår. Et forår, hvor vi blev sendt hjem fra skole og arbejde og gik i karantæne. Hvor vi holdt social afstand og tilbragte timer sammen, hver for sig. Men også et forår, hvor vi fandt nye veje til fællesskab, fællessang og kærlig omsorg, uden fysisk kontakt.
Vores hurtige omstilling til en bekostelig og indgribende nedlukning af samfundet og efterfølgende rolig genåbning, er den samlede fortællings røde tråd.
Besøg Museumsilkeborg.dk